sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Määränpäästä ja tavoitteista

Tavoitteeseen pääseminen on matka, samalla tavalla kuin matka Jyväskylästä Helsinkiin. Jotta pääsisi Helsinkiin, pitää ensiksi selvittää mihin suuntaan pitäisi lähteä. Kun suunta on selvillä, pitää valita kulkuneuvo, jolla lähteä matkalle. On tietysti mahdollista kävellä koko matka, mutta on järkevämpiäkin ja nopeampia tapoja päästä perille. Jos haluaa tehdä matkan julkisella kulkuneuvolla muiden kanssa yhdessä, pitää vielä selvittää milloin seuraava vuoro lähtee. Jos ei lähiaikoina mene suoraa linjaa määränpäähän, voi mennä väliasemalle, josta on olemassa vaihtoyhteys.

Kun suunta on oikea ja liikut eteenpäin, ennemmin tai myöhemmin päädyt määränpäähän. Varmista, että on tarpeeksi polttoainetta (tai rahaa lippuun), jotta pääset perille. Väärään suuntaan meneminen ei vie koskaan perille, ainakaan sinne minne halusit. Jos lähdet kulkemaan väärään suuntaan, esimerkiksi Turun tielle, edes ihan vähän matkaa, ajan myötä olet entistä kauempana oikealta reitiltä.  (Tässä Turku on vain esimerkkinä. Älkää, turkulaiset, ottako tätä henkilökohtaisesti.) Ja toisaalta jos tähän asti on kulkenut väärään suuntaan, ei ole peli vielä ollenkaan menetetty. Seuraavasta risteyksestä voi aina kääntyä tai jos ei häiritse muita tienkäyttäjiä, voi tehdä U-käännöksen. Toki oikealle reitille takaisin pääseminen on vaivalloisempaa kuin jos olisi koko ajan pysynyt reitillä.

Tavoitteeseen pääseminen kannattaa pilkkoa osiin. Jos on useita vaihtoehtoja päämäärästä, voi selvittää onko eri vaihtoehdoilla sama suunta alussa. Jos vaihtoehtoiset päämäärät lähtevät samaan suuntaan, kannattaa lähteä kyseiselle tielle joka tapauksessa. Myöhemmin risteyksen kohdalla voi päättää kumpaan suuntaan lähtee. Mitä pienempi päätös, sitä pienempi on virheellisen päätöksen hinta. Parempi monta pientä päätöstä tai valintaa kuin pari isoa. Pienet päätökset vaativat toki selkeän matkasuunnitelman.

Mun yhtenä tavoitteena on niinkin pinnallinen kuin tehdä kropastani "sporttisempi". Mikä on sinun tavoitteesi?

(Huh, lopultakin sain kirjoitettua auki tämän monta vuotta mielessä olleen analogian.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti