lauantai 13. elokuuta 2016

Mielikuvaharjoittelua VR-laseilla

Minulla on haaveena puhua/pystyä puhumaan isomman yleisön edessä ammatillisesti kiinnostavista aiheista. Ongelmana on vaan, että ison yleisön edessä puhuminen ei ole minulle mitenkään luontaista. (En tiedä onko se kenellekään, mutta olen kokenut sen varsinkin omalla kohdallani erityisen haasteelliseksi.) Tiedän, että harjoitus tekee mestarin, mutta on hieman vaikeaa hankkia isoa harjoitusyleisöä, jonka edessä harjoitella ja toisaalta hieman noloa vaan mennä johonkin isoon tilaisuuteen ja mokata itsensä täydellisesti kaikkien silmissä. Jotkut suosittelevat mielikuvaharjoittelua esiintymispelon voittamiseen, mutta ajattelin kuitenkin hyödyntää nykyteknologian hyödyntämiä mahdollisuuksia.

Kävin kesällä Linnanmäellä Linnunrata Extra -vuoristoradassa, missä kävijät saavat päähänsä virtuaalilasit, joissa on älypuhelin sisällä. Lisäksi kun huomasin, että Youtube tukee nykyään virtuaalilaseja ja 360°-videoita, päätin hankkia itsellenikin virtuaalilasit. Koska Jyväskylässä ei ihan joka liikkeessä myydä virtuaalilaseja ja koska halusin lasit nopeasti, kävelin paikalliseen Teknik magasinet -liikkeeseen ja ostin lasit. Laseille tuli hintaa noin 43 €, mikä voi olla hieman ylihinta laseista verrattuna vaikkapa nettikauppoihin, mutta koska olin kärsimätön, niin ostin. Laseihin laitetaan puhelin sisälle ja Youtubesta käynnistetään 360°-video. Youtubessa on virtuaalilasikuvake, jota painamalla kuva jakautuu kahteen osaan, molemmille silmille oma kuvansa.

En siis aluksi edes tajunnut hyödyntää virtuaalilaseja missään vakavassa asiassa. Katselin lähinnä erilaisia vuoristoratavideoita. Huomasin kuitenkin Facebookissa Maroon 5:n videon, joka oli kuvattu lavalta. Katsoin videon, mutta en vielä silloinkaan heti tajunnut lasien fiksuinta käyttötarkoitusta. Eilen illalla, aivan yhtäkkiä, sain idean päähäni: voin harjoitella puhumista (tai no alkuun ihan vain seisomista) ison yleisön edessä. Puin lasit päähän ja lähdin Melbourneen parin tuhannen ihmisen eteen seisomaan lavalle (https://youtu.be/sE6NL4gH1Rw).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti